פיברומיאלגיה – "דאבת שרירים"
רקע קצר
מדובר בתסמונת אשר ברובה מופיעה בקרב נשים. לא מעט נשים סובלות מהתסמונת אשר יכולה לשבש לחלוטין את התפקוד של האישה על בסיס יומיומי.
כ-2% מהאוכלוסייה סובלים מתסמונת הפיברומיאלגיה או בשמה העברי "דאבת שרירים". מדובר תסמונת המלווה בכאבי שרירים הפרוסים בכל הגוף. הכאב הוא תמידי ומתגבר בעת מגע (אפילו המגע הנעים ביותר).
הסיבות לתסמונת אינן ודאיות וזאת על אף הרפואה המתקדמת. לא ניתן לגלות את התסמונת בבדיקות דם, שתן או בצילומי למיניהם ולרוב, החולים בתסמונת מקבלים לא מקבלים את הטיפול הראוי רק בשל האיחור באיבחון התסמונת.
הסימפטומים לתסמונת
הסימפטום המרכזי הוא הכאב שלרוב תוקף את כל השרירים בגוף ועלול להתפתח לכאב בלתי נסבל שיכול "לשתק" גוף האדם.
חולי פיברומיאלגיה מספרים כי חווים כאבים כרוניים אשר באים לידי ביטוי בנקודות בגוף בהן סף הכאב רק עולה. הכאבים גורמים לחולשה מתמדת ולרוב, התפרצות התסמונת גורמת לחולה ממנה להיות מרותק למיטה לתקופה של מספר ימים.
בנוסף, התסמונת מגבירה את העייפות במידה רבה, גורמת לתשישות הגוף ולהפרעות כרוניות בשינה. התשישות מלווה את התסמונת גורמת למחסור באנרגיה, עייפות כרונית, ירידה בתפקוד היומיומי ומונעת לרוב את האפשרות לצאת לעבוד.
סימפטום נוסף של תסמונת הפיברומיאלגיה כאבי הראש (מעין מיגרנה כרונית) המלווה בשינויי מצבי הרוח, דיכאון, חרדות, עצבות וחוסר חשק לסביבה והכל כתוצאת התסמונת אשר משפיעה רבות על הסובלים ממנה הן מבחינה גופנית, הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית.
חולים רבים מדווחים כי הם סובלים גם מנימול הגפיים, עקצוצים בגוף, כאבי בטן, בעיות במערכת העיכול, נפיחות, שלשולים, בעיות בשלפוחית הבטן, בעיות קוגנטיביות ושינוי גוון העור.
לרוע מזלם של הסובלים, הממסד הרפואי מתקשה לאבחן את תסמונת הפיברומיאלגיה והמחקרים האחרונים אינם חד משמעיים. לרוב, התסמונת מאובחנת בשל שלילת אפשרויות אחרות, דבר שיכול לקחת תקופה ארוכה.
זכויות
חשוב להבין שהתחלת התהליך מול ביטוח לאומי לא פשוטה שכן, הבירוקרטיה מולה אנו עומדים מסובכת, עיקשת ולא תמיד פועלת לטובת החולה.
א. האם התסמונת פוגעת ביכולת לעבוד?
ב. האם התסמונת פוגעת ביכולת לתפקד בצורה תקינה?
אם התשובות חיוביות, כנראה אתה זכאי לתשלומים מהמוסד לביטוח הלאומי. אולם, המוסד לביטוח לאומי, למרות שהוא גוף סוציאלי, מקשה מאוד על חולי הפיברומיאלגיה ולרוב, תביעתם נידחת.
חשוב לזכור כי הוועדה הרפואית מטרתה לבדוק את דרגת הנכות על פי יכולת התפקוד של החולה ולא על בסיס התלונות על כאבים שכן, כאבים אינם מזכים בנכות ויש קושי להוכיח אותם (בשל היותם סובייקטיבים).
מהם האפשריות שלנו?
1. תביעת נכות כללית אל מול המוסד לביטוח לאומי.
2. תביעת אבטחת הכנסה לאחר הכרת המוסד בתסמונת.
3. תביעת אי כושר עבודה במסגרת פוליסה פרטית / מהעבודה.
4. תביעת סיעוד אשר תלויה בחומרת התסמונת.
5. תביעת שר"מ (שירותים מיוחדים) המזכה בפיצוי כספי נוסף.
6. תג חניה לנכה.
7. תביעת ניידות.
8. פטור ממס הכנסה.
כל אלו יכולים לעזו לסובל מתסמונת הפיברומיאלגיה "לשקם" את חייו הכלכליים ולקבל תמיכה כספית אשר יכולה להביא את הסובל למצב כלכלי ראוי ומכבד שתעזור לו להתמודד עם התסמונת והשלכותיה על חיי היומיום.
הבירוקרטיה המרובה מול הרשויות לרוב גורמת לסובלים מתסמונת הפיברומיאלגיה לוותר על זכויותיהם. טיפול מקצועי, נכון ובחירת טקטיקה יכולה לשפר משמעותית את ההצלחה מול הרשויות.
למה צריך לשכור שירותי עורך דין?
רבים מחולי הפיברומיאלגיה אינם מודעים כלל לזכויותיהם ולכן מסתפקים לסל החלקי הניתן מטעם המוסד לביטוח לאומי. בנוסף, הנכויות הנקבעות כל ידי גופים שונים וביניהם המוסד לביטוח לאומי, שונים באופן משמעותי מהנכויות הנקבעות כאשר חולה הלב מיוצג על ידי עורך דין. המשמעות, נכות גבוה יותר – פיצוי גבוהה יותר. לצורך מיצוי הזכויות מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום דיני הנזיקין בכלל ובביטוח לאומי בפרט והכל בכדי לדאוג למלוא הפיצוי המגיע לכם.
המידע האמור הינו תמציתי וכללי, ואינו מתיימר להוות תחליף לייעוץ או ליווי משפטי ספציפי, אשר מומלץ להסתייע בהם כדי להבטיח שמירה מלאה על זכויות המבוטח וקבלת הפיצוי והכיסוי הביטוחי המלא.