טרשת נפוצה- מהי?
טרשת נפוצה הינה מחלה כרונית דלקתית של מערכת העצבים. המחלה גורמת לפגיעה באיברים שונים וביניהם חוט השדרה, המוח ועצב הראיה.
המחלה גורמת למערכת החיסונית של הגוף "לתקוף" את מערכת העצבים וגורמת להרס של המיאלין (חומר שומני מבודד) שמטרתו להגן על תאי העצב במוח ובעמוד השידרה ופגיעה בה בעצם פוגעת ביכולת העברת המסרים בין עצבי הגוף.
טרשת נפוצה פוגעת בפעילות המוטורית של החולה לרבות פגיעה במוטוריקה העדינה, פגיעה בראייה, בחשיבה, ברגש, במערכת העיכול, בתפקוד המיני, במצב הנפשי ועוד…
סוגי המחלה
- טרשת נפוצה שפירה – הדרגה הנמוכה במחלה המתבטאת בהתפרצות התקפים בתדירות נמוכה אשר לרוב, לאחר ההתקף, החולה חוזר לשגרת חיים מלאה.
- טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית – מדובר בסוג המחלה השכיח ביותר בקרב החולים והוא בא לידי ביטוי בהתקפים שלא ניתו לחזותם מראש עם פערים לא צפויים בין התקף להתקף (פערים של שבועות עד שנים). ההתאוששות אצל החולה לאחר ההתקף היא חלקית ביותר והנזקים תלויים בעוצמת ההתקף.
- טרשת נפוצה מתקדמת – לסוג זה של המחלה יש את החולים אשר אינם סובלים מהתקפים אולם, תסמיני המחלה מופיעים בצורה כרונית ומחמירים עם הזמן. בנוסף, ישנו את הסוג המשולב- התקפים בשילוב התסמינים הכרוניים הנוטים להחמיר.
הנזקים של המחלה
- פעולות מוטוריות בסיסיות – בשל התפקוד הלקוי של מערכת העצבים, לחולה קושי בפעילות מוטרוית באיברים מסוימים לרבות קושי במוטוריקה עדינה, הליכה, עליה וירידת מדרגות, היגיינה אישית, מקלחת וכדומה.
- ראייה – ראייה מטושטשת וסיכון לעיוורון. כאמור, המחלה פוגעת במערכת העצבים בגוף והעיניים הן חלק מאותה מערכת העצבים.
- חוסר תחושה – לרוב, המחלה מלווה בתחושת נימול, עקצוצים, חוסר תחושה, דקירות ושריפת אזורים בגוף.
- ויסות רגשות – כאמור, המחלה פוגעת בגזע המוח וגורמת לסובלים ממנה לאבד שליטה על הרגשות, לסבול מדיכאון, משמחת יתר, מחוסר ויסות ריגשי ויכולה ליצור אצל החולה מחלת נפש אשר מתפתחת בהתאם לחומרת המחלה.
- מערכת העיכול והתפקוד המיני – המחלה מלווה באובדן שליטה על הסוגרים ויכול ותגרום לאין אונות אצל גברים.
בנוסף, למחלה תסמינים רבים הבאים לידי ביטוי בחולשת גפיים, הפרעות מצב רוח, פגיעה בעצב ראייה, הפרעות במתן שתן, הפרעות קוגניטיביות, אטקסיה (חוסר קואורדינציה עקב החלשות שרירים), עייפות, הפרעות בתחושה, כאב נוירופטי ממקור עצבי, רעד, הפרעות בשליטה על סוגרים, הפרעות בתפקוד מיני, הפרעות פסיכוטיות וכדומה.
זכויות חולי טרשת נפוצה
קצבת נכות כללית מטעם המוסד לביטוח הלאומי
על חולי טרשת נפוצה לפנות למוסד לביטוח לאומי בתביעת נכות כללית לצורך הכרה בזכויותיהם.
לנכות כללית שני מרכיבים: נכות רפואית ודרגת אי כושר עבודה.
נכות רפואית
ההכרה בטרשת נפוצה במוסד לביטוח לאומי עברה מהפכה. בעבר, המחלה לא הופיעה בספר הליקויים והחולה במחלה היה צריך להוכיח מצבו הרפואי על בסיס סעיפי ליקויי שלא תמיד התאימו את מצבו.
כיום, המחלה הוסדרה בביטוח הלאומי ועל הוועדה הרפואית, בבואה לבדוק את מצבו הרפואי של החולה, יש להעריך את כלל המערכות העלולות להיפגע מהמחלה וזאת גם אם החולה עצמו לא התלונן עליהם.
לאחר הגשת התביעה, יזומן החולה לוועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי אשר יכולה לקבוע נכויות זמניות או נכויות צמיתה. לרוב, הוועדה הרפואית מעדיפה לקבוע בשלב הראשוני נכויות צמיתה (עד לשנתיים) וזאת בכדי לבחון לאורך זמן את תדירות המחלה.
דרגת אי כושר
דרגת אי כושר נמדדת ונקבעת על פי התרשמותם חברי הוועדה הרפואית. אותה ועדה בוחנת את ירידתו של החולה בכושרו התפקודי בעקבות המחלה והכל לפי תדירות המחלה, התסמינים שלה והשפעתם על כושרו התפקודי.
פטור מס הכנסה
חולים המגיעים לדרגת נכות רפואית בשיעור 90% לפחות, זכאים לפטור ממס הכנסה – עד שבע שנים אחורה. הפטור ניתן על ידי פקיד השומה הנמצא בסמוך למקום מגורי מגיש הבקשה.
סיעוד אל מול שר"מ – חולי לב הנזקקים לעזרה בפעולות בסיסיות יכולים להיות זכאים לקיצבת שירותים מיוחדים או לקיצבת סיעוד. הקיצבה תשולם לאחר שהמוסד לביטוח לאומי העריך את תלותו של החולה בזולת והכל בהתאם לתקנות.
פוליסות ביטוח פרטיות – רובנו מבוטחים בקרנות פנסיה הכוללות פנסיית נכות, בביטוחי חיים, ביטוחי מנהלים שונים וביטוחי אובדן כושר עבודה. חולי לב אשר נפגעו משמעותית מבחינה תפקודית יכולים לפנות לחברות הביטוח לצורך מימוש זכויותיהם בהתאם לפוליסות הביטוח אותם רכשו.
משרד הבריאות – חולים עם בעיות ניידות זכאים לקבל סיוע כספי ברכישת הליכונים, כיסאות גלגלים, קביים ועוד
המחלה אינה קטלנית: תוחלת החיים של חולי טרשת נפוצה די דומה לזו של אנשים בריאים – ההפרש הממוצע הוא שבע שנים בלבד. כדי לקבל פיצוי כספי בגלל טרשת נפוצה, חשוב לשאול את עצמך את השאלות הבאות:
- האם מחלת הטרשת הנפוצה פוגעת ביכולתך לעבוד ולתפקד?
- האם חולה טרשת נפוצה במשפחתך דורש טיפול והשגחה צמודים?
- האם חלה החמרה במצבך, שבעקבותיה נפגע אורח חייך?
אם התשובה על אחת מן השאלות היא "כן", אולי מגיע לך כסף מביטוח לאומי – ואנחנו נסייע לך למצות את זכויותיך הרפואיות.
חולי טרשת נפוצה רבים בישראל חוששים להתעמת עם הבירוקרטיה, כדי לקבל אחוזי נכות, קצבת נכות או קצבת ניידות. דרוש נסיון רב כדי להתמודד מול דרישות ביטוח לאומי, "לנצח" את הפקידים ולקבל את הכסף המגיע לך. בשיחת טלפון אחת ל-5520* תוכל לקבוע פגישת היכרות חינם וללא כל התחייבות מצידך!
מהם האפשריות שלנו?
1. תביעת נכות כללית אל מול המוסד לביטוח לאומי.
2. תביעת אבטחת הכנסה לאחר הכרת המוסד בתסמונת.
3. תביעת אי כושר עבודה במסגרת פוליסה פרטית / מהעבודה.
4. תביעת סיעוד אשר תלויה בחומרת התסמונת.
5. תביעת שר"מ (שירותים מיוחדים) המזכה בפיצוי כספי נוסף.
6. תג חניה לנכה.
7. תביעת ניידות.
8. פטור ממס הכנסה.
9. למה צריך לשכור שירותי עורך דין?
10. רבים מחולי הלב אינם מודעים כלל לזכויותיהם ולכן מסתפקים לסל החלקי הניתן מטעם המוסד לביטוח לאומי. בנוסף, הנכויות הנקבעות כל ידי גופים שונים וביניהם המוסד לביטוח לאומי, שונים באופן משמעותי מהנכויות הנקבעות כאשר חולה הלב מיוצג על ידי עורך דין. המשמעות, נכות גבוה יותר – פיצוי גבוהה יותר. לצורך מיצוי הזכויות מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום דיני הנזיקין בכלל ובביטוח לאומי בפרט והכל בכדי לדאוג למלוא הפיצוי המגיע לכם.
המידע האמור הינו תמציתי וכללי, ואינו מתיימר להוות תחליף לייעוץ או ליווי משפטי ספציפי, אשר מומלץ להסתייע בהם כדי להבטיח שמירה מלאה על זכויות המבוטח וקבלת הפיצוי והכיסוי הביטוחי המלא.