מחלת הפרקינסון היא מחלה עצבית אשר נגרמת בשל פגיעה בתאי המוח. המחלה גורמת להתנוונות הדרגתית של מערכת העצבים המלווה בהפרעות מוטוריות. למחלה יש גם מרכיב גנטי ואדם אשר קרוב משפחתו מדרגה ראשונה חולה במחלה, סבירות גבוהה כי יחלה במחלה, בהשוואה ליתר האוכלוסייה.
בשלבים הראשונים למחלה כמעט ולא ניתן לזהות את התסמינים שלה. התסמינים מתפתחים באופן הדרגתי ועם הזמן גורמים לבעיות מוטוריות קשות. המחלה מתבטאת ברעד בגפיים, בעייפות, במתח נפשי, בקישיון השרירים, בפגיעה מוטורית, בקושי בהליכה, בקושי בהתניידות, בחוסר שיווי משקל, בקושי בדיבור, כתיבה, בליעה ולעיסה, בבעיות שינה קשות, בעיות בריכוז, ירידה במצב הרוח ודיכאון.
למחלה טרם נמצאה תרופה וההתמודדות איתה מקשה על החולה ועל בני משפחתו. הרפואה פיתחה תרופות אשר יכולות להקל על הסימפתומיים ולא על ריפוי המחלה.
זכויות חולי פרקינסון
חשוב להבין שהתחלת התהליך מול ביטוח לאומי לא פשוטה שכן, הבירוקרטיה מולה אנו עומדים מסובכת, עיקשת ולא תמיד פועלת לטובת החולה.
א. האם המחלה פוגעת ביכולת לעבוד?
ב. האם המחלה פוגעת ביכולת לתפקד בצורה תקינה?
אם התשובות חיוביות, כנראה אתה זכאי לתשלומים מהמוסד לביטוח הלאומי. אולם, המוסד לביטוח לאומי, למרות שהוא גוף סוציאלי, מקשה מאוד ואנו נדרשים לעמוד מול בירוקרטיה ארוכה, מייגעת ומתישה.
מהם האפשריות שלנו?
1. תביעת נכות כללית אל מול המוסד לביטוח לאומי.
2. תביעת אי כושר עבודה במסגרת פוליסה פרטית / מהעבודה.
3. תביעת סיעוד אשר תלויה בחומרת המחלה.
4. תביעת שר"מ (שירותים מיוחדים) המזכה בפיצוי כספי נוסף.
5. תג חניה לנכה.
6. תביעת ניידות.
7. פטור ממס הכנסה.
כל אלו יכולים לעזור לחולה בפרקינסון "לשקם" את חייו הכלכליים ולקבל תמיכה כספית אשר יכולה להביאו למצב כלכלי ראוי ומכבד שאיתה יוכל להתמודד עם השלכותיה המחלה על חיי היומיום.
מחלת פרקינסון כמחלת מקצוע
רבים מהמחקרים מלמדים כי מחלת הפרקינסון עלולה להיגרם מחשיפה לחומרים כימיים שונים אשר חולה הפרקינסון נחשף אליהם במסגרת עבודתו במרוצת השנים.
בכדי שמחלת הפרקינסון תוכר כפגיעה בעבודה (מחלת מקצוע) חשוב להוכיח את הקשר הסיבתי בין העבודה למחלה ורק לאחר שהצלחנו להוכיח את הקשר הסיבתי, המוסד לביטוח לאומי יכיר במחלה כמחלת מקצוע.
לאחר ההכרה, ועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי תבחן את חומרת המחלה ותעריך אותה בנכות רפואית ותפקודית. בהתאם לקביעת הוועדה הרפואית, ישוכלל גובה הפיצוי.
למה צריך לשכור שירותי עורך דין?
רבים מחולי הפרקינסון אינם מודעים כלל לזכויותיהם ולכן מסתפקים לסל החלקי הניתן מטעם המוסד לביטוח לאומי. בנוסף, הנכויות הנקבעות כל ידי גופים שונים וביניהם המוסד לביטוח לאומי, שונים באופן משמעותי מהנכויות הנקבעות כאשר חולה הלב מיוצג על ידי עורך דין. המשמעות, נכות גבוה יותר – פיצוי גבוהה יותר. לצורך מיצוי הזכויות מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום דיני הנזיקין בכלל ובביטוח לאומי בפרט והכל בכדי לדאוג למלוא הפיצוי המגיע לכם.
המידע האמור הינו תמציתי וכללי, ואינו מתיימר להוות תחליף לייעוץ או ליווי משפטי ספציפי, אשר מומלץ להסתייע בהם כדי להבטיח שמירה מלאה על זכויות המבוטח וקבלת הפיצוי והכיסוי הביטוחי המלא.