אירוע חריג בעבודה מהו?
ענף חדש ישן במשפט הישראלי ובו, אירועים חריגים עשויים להיות מוגדרים כתאונת עבודה במוסד לביטוח הלאומי. מדובר בנזק מוחי/ לבבי אשר נגרם כתוצאה של אירוע חריג בעבודה או בקשר לעבודה.
אירוע חריג הוא אירוע אשר קורה במהלך העבודה או כתוצאה מהעבודה וניתן להוכיח כי ישנו קשר סיבתי בין האירוע החריג לבין המצב הרפואי. כך למשל, י’ התווכח קשות עם לקוחו וכתוצאה מכך קיבל התקף לב. האם מדובר בתאונת עבודה? הפסיקה קבעה כי מאמץ פיזי או נפשי יכול לגרום לאירוע רפואי.
לאחר שעברנו את השלב הראשון, כעת, יש צורך כי מומחה רפואי יקבע כי הנזק הלבבי /המוחי נגרמו כתוצאה ישירה מהאירוע החריג ולא נגרמו כאשר “השפעת העבודה על אירוע התאונה הייתה פחותה הרבה מהשפעת גורמים אחרים”.
מה הם הגורמים האחרים? – למשל, י’ מעשן כבד. במסגרת עבודתו צעק על אחד העובדים וכתוצאה מכך נגרם לו אירוע מוחי. ידוע כי בקרב המעשנים יש סיכוי גבוה לאירוע מוחי. יש צורך להוכיח כי האירוע המוחי נגרם בגלל האירוע החריג בעבודה (הצעקות) ולא בשל מצב תחלואתי קודם בגופו של האדם (עצם העישון הכבד במשך השני).
אירוע מוחי- תאונת עבודה
אירוע מוחי / שבץ מוחי נגרם בשל היעדר הספקת דם לרקמות המוח אשר גורמת לנזקים נוירולוגיים הבאים לידי ביטוי בהפרעת דיבור, חולשה, קשיי הליכה ולעיתים אף שיתוק הגפיים. במקרים חריגים ובהיעדר טיפול נכון, אירוע מוחי יכול להוביל למוות.
הסיבות להופעת אירוע מוחי –
א. אירוע מוחי איסכמי- נוצר בשל קריש דם החוסם עורק שמוביל דם למוח.
ב. אירוע מוחי דימומי- מדובר באירוע מוחי שאינו שכיח בקרב האוכלוסייה ומדובר במקרים חריגים. כאן האירוע המוחי נגרם בשל דליפת דם מכלי דם במוח אשר נגרמת כתוצאה מלחץ דם גבוהה או של התפוצצות כלי דם במוח.
גורמי סיכון נפוצים – לחץ דם גבוה, כולסטרול בדם, סוכרת, עישון, היעדר פעילות גופנית והשמנה.
כאמור, התסמינים של אירוע מוחי כוללים חולשה או שיתוק הגפיים, חולשה או שיתוק הפנים, קשיי הליכה, הפרעה בדיבור, הפרעה בראייה אשר נגרמים בהתאם למקום הפגיעה במוח. למשל, פגיעה מוחית באיזור המוטורי למעשה תפגע בגפיים ופגיעה באיזור הראיה במוח תשפיע ישירות על הראייה.
התסמינים מופיעים באופן פתאומי ועלולים להחמיר בטווח הקצר שלאחר הופעת האירוע המוחי. חשוב להבין שהטיפול הראשוני שלאחר הופעת התסמינים יקבע את הנזק הנותר ולכן, בעת הופעת התסמינים רצוי לפנות בדחיפות לחדר המיון או לטיפול רפואי דחוף. הטיפול הרפואי כולל טיפול תרופתי שמטרתו לייצב את המצב ובשילוב טיפול שיקומי יכולים לשפר משמעותית את הנזקים.
אולם, חשוב להדגיש כי לאחר אירוע מוחי, לרוב נותרים נזקים נוירולוגיים אשר ימשיכו ללוות את החולה לאורך חייו. הנזקים משתנים בין אדם לאדם וכך גם הטיפול המשקם. ההתאוששות תלויה בחומרת הפגיעה ובמידת ההצלחה של הטיפול הראשוני.
לעיתים הנכות הנותרת לאחר האירוע המוחי מאפשרת חזרה לשיגרת חיים רגילה ולעיתים הפגיעה יכולה להביא את הסובל ממנה למצב סיעודי ולעזרה צמודה.
אדם אשר עבר אירוע מוחי סביר כי בעתיד, יעבור אירוע מוחי נוסף. ככל שגורמי הסיכון לא טופלו ולא נמנעו, הרי שאותו אדם לא לקח ברצינות את המצב הרפואי ובעצם "מזמין" לעצמו אירוע מוחי נוסף.
אירוע מוחי בעקבות לחץ חריג בעבודה
במקרים בהם הוכח כי אירוע המוחי נגרם בשל לחץ חריג בעבודה ניתן לתבוע את המוסד לביטוח לאומי במסגרת תאונת עבודה ולזכות בתשלומים וגמלאות מטעם המוסד.
התהליך
הוכחת אירוע חריג בעבודה הינו מקרה סבוך ולא פשוט להוכחה. המצב כיום, בו המוסד לביטוח לאומי שולל באופן שיטתי את פניות הנפגעים בהכרה באירוע החריג שלהם כתאונת עבודה, יוצר אצל הנפגעים תשישות מול המערכת ובכך מביא אותם לייאוש ולחוסר אמונה.
הזכויות לאדם הנפגע מאירוע מוחי כתוצאה מלחץ חריג בעבודה יינתנו רק לאחר שהמוסד לביטוח לאומי קבע כי אכן מדובר בתאונת עבודה. קביעה זו תתבצע לאחר איסוף מלוא הנתונים, לאחר ביצוע חקירות נוקבות והמון בירוקרטיה.
חשוב לדעת כי לא כל אירוע מוחי יוכר כתאונת עבודה וישנם מקרים רבים בהם המוסד לביטוח לאומי מערים קשיים ושולל את הקשר הסיבתי בין האירוע המוחי (אשר יכול להיגרם כאמור בשל מצב רפואי קודם) לבין העבודה בטענות שונות ומגוונות.
כך למשל, על הסובל מאירוע מוחי להוכיח כי עבודתו כרוכה במאמץ מיוחד\ נפשי או גופני דבר אשר עלול היה לגרום לבואו של אירוע מוחי. בנוסף, יש צורך להוכיח את העבודה שאותה ביצע העובד לפני הופעת האירוע המוחי, הינה פתאומית ולא דבר שבשגרה במקום עבודתו.
לא אחת נדחות תביעות של אנשים מהסיבה כי מילאו את טופס התביעה בצורה שגויה, החסירו פרטים מהותיים, שמו דגש דווקא על נתונים שעומדים לרעתם ובעצם, יצרו תמונה שהאירוע אינו כתוצאת האירוע החריג בעבודה וכך למעשה פגעו בתביעתם.
למה צריך לשכור שירותי עורך דין?
רבים מאלו שעברו אירוע מוחי בעבודה אינם מודעים כלל לזכויותיהם ולכן מסתפקים לסל החלקי הניתן מטעם המוסד לביטוח לאומי. בנוסף, הנכויות הנקבעות כל ידי גופים שונים וביניהם המוסד לביטוח לאומי, שונים באופן משמעותי מהנכויות הנקבעות כאשר חולה הלב מיוצג על ידי עורך דין. המשמעות, נכות גבוה יותר – פיצוי גבוהה יותר. לצורך מיצוי הזכויות מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום דיני הנזיקין בכלל ובביטוח לאומי בפרט והכל בכדי לדאוג למלוא הפיצוי המגיע לכם.
המידע האמור הינו תמציתי וכללי, ואינו מתיימר להוות תחליף לייעוץ או ליווי משפטי ספציפי, אשר מומלץ להסתייע בהם כדי להבטיח שמירה מלאה על זכויות המבוטח וקבלת הפיצוי והכיסוי הביטוחי המלא.