מחלת האלצהיימר מוגדרת על ידי ארגוני הבריאות העולמי כמגפה של העולם המודרני. בישראל, ישנם כ- 150,000 בני אדם הלוקים במחלה ומדובר על עליה משמעותית נוספת ככל שתחולת החיים תגדל.
מחלת האלצהיימר מהי?
מדובר במחלה ניוונית של המוח שנגרמת בשל הצטברות חלבון בשם "עמילואיד" וחלבון בשם "טאו" ברקמות המוח ובתאי העצב אשר גורמים לתהליך ניווני של המוח ולבסוף, למוות של תאי העצב במוח. התהליך הניווני מתפרס על תקופות ממושכות וכל פעם מתווסף איזור נוסף במוח אשר פוגעים ביכולת החשיבה, התפקוד, הזיכרון, הלמידה, השפה, עיבוד המידע, התמצאות במרחב, התכנון, דפוסי התנהגות והרשימה עוד ארוכה.
מחלת האלצהיימר מתפתחת אצל אנשים מעל גיל 65. המחלה שכיחה יותר בקרב נשים מאשר גברים. לאחרונה, מחקרים גילו כי ישנו קשר הדוק בין רמת ההשכלה הנמוכה של האדם לבין התפתחות המחלה וכן כי חבלות ראש המלוות באיבוד הכרה מעידות כי בעתיד, יכול הנפגע לסבול מאלצהיימר. כמו כן, מחלות בכלי הדם, יתר לחץ דם, סוכרת, שומנים בדם, השמנת יתר, עישון וצריכת אלכוהול יכולים להיות גורמי סיכון מובהקים למחלת האלצהיימר.
אבחון המחלה
המחלה מלווה בפגיעה תפקודית קשה. לאחרונה, המחקרים הרפואיים מתמקדים בשלבים המוקדמים של המחלה במטרה לנסות ולזהות את התסמינים שלה בשלביה הראשוניים של המחלה וכל זאת כדי ליתן טיפול מונע של המחלה. חשוב להדגיש כי כאשר תסמיני המחלה מופיעים אצל החולה, הפגיעה התפקודית כבר קיימת ולרוב היא מתבטאת בקושי בזיכרון, בעיות חשיבה, שפה והתמצאות.
להלן מספר סימנים שיכולים להעלות חשד לפגיעה בזיכרון:
- בלבול במילים וקושי "לבחור" במילה הנכונה תוך כדי שיחה.
- נטייה לשכוח אירועים או חוויות
- ירידה באוצר המילים בהם אני בדרך כלל משתמש
- פגיעה תפקודית בביצוע פעולות
- קושי בפתרון בעיות מחיי היומיום
- שכחה
- בעיות בהתמצאות בזמן ובמקום
- בלבול
- מצב רוח משתנה
- שינוי באישיות
- עצבנות יתר וחוסר סובלנות
- הסתגרות והיעדר רצון לפעילויות חברתיות כבעבר
ככל שאתם מרגישים שאתם סובלים מאחד מהתופעות הללו, רצוי לבקר את הרופא המטפל, לשתף אותו ברגשותיכם ולדרוש לבדוק את האמור לעומק. לא פעם, רופאים נוטים "לסנן" תלונות ובכך מדחיקים את תחושתיכם ומונעים ממכם האפשרות לקבל טיפול מקדים. לכן, רצוי לדרוש מהרופא המטפל לציין את מכלול התלונות ולבקש טיפול ו/או בדיקות מקיפות לכל אחת מהתלונות.
חשוב להבהיר כי התמיכה לה נזקק חולה האלצהיימר הינה חשובה ומשמעותית ככל שהמחלה בשלביה המתקדמים. אין ספק כי עיקר הנטל נופל על בני משפחתו של החולה שצריכים להתמודד יום יום התסמינים והמחלה. ההתמודדות עם המחלה מצריכה מבני המשפחה גם התמודדות אישית, פיזית ונפשית ולא פעם, בני המשפחה נדרשים לשנות את אורח חייהם ולוותר רבות על שיגרת החיים להם היו רגילים.
תמיכה וליווי של בני המשפחה
המשפחה היא עמוד התווך בתמיכה ובטיפול בסובלים מהפרעות זיכרון ודמנציה. עיקר הנטל נופל על בני הזוג או על ילדי החולה, המתמודדים לעתים קרובות עם משימות ותפקידים מורכבים ועם דרישות ולחצים מכיוונים רבים. לבני המשפחה יש גם תפקיד מרכזי בעזרה כמו גם בעיכוב תהליך זיהוי הבעיה, הפנייה לייעוץ רפואי והתחלת הטיפול. ככל שבני משפחתו של החולה מודעים יותר למחלה וקיבלו את ההדרכה, הליווי והתמיכה הנכונה, כך יכולים הם לעזור בצורה טובה יותר לחולה האלצהיימר ובכך לשפר משמעותית את מצבו.
למה צריך לשכור שירותי עורך דין?
רבים מחולי האלצהיימר אינם מודעים כלל לזכויותיהם ולכן מסתפקים לסל החלקי הניתן מטעם המוסד לביטוח לאומי. בנוסף, הנכויות הנקבעות כל ידי גופים שונים וביניהם המוסד לביטוח לאומי, שונים באופן משמעותי מהנכויות הנקבעות כאשר חולה הלב מיוצג על ידי עורך דין. המשמעות, נכות גבוה יותר – פיצוי גבוהה יותר. לצורך מיצוי הזכויות מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום דיני הנזיקין בכלל ובביטוח לאומי בפרט והכל בכדי לדאוג למלוא הפיצוי המגיע לכם.
המידע האמור הינו תמציתי וכללי, ואינו מתיימר להוות תחליף לייעוץ או ליווי משפטי ספציפי, אשר מומלץ להסתייע בהם כדי להבטיח שמירה מלאה על זכויות המבוטח וקבלת הפיצוי והכיסוי הביטוחי המלא.